Categories

Forum

General / Czy polski jezyk jest bogatszy od...

1 to 10 of 10

•  
    • Maria Z CommentAuthorMaria Z
    • CommentTimeMar 30th 2008

Zastanowialo mnie co mnie tak przyciaga do jezyka polskiego, do rozmow, do telewizji polskiej, itd.

Mysle ze mamy bogaty jezyk ktory okresla doskonalnie jak sie czujemy i co myslimy.  Moze to zalezy od slownictwa czlowieka, ale sadze ze mamy wiecej slow ktore okreslaja "I'm good", "Fine, thanks". 

A dla rozrywki, dolanczam pare polskich reklam...ktore potwierdzaja fajne pomysly u polakow.

1.  

Jest napewno bogaty nasz jezyk, to nie ulega kwestii. Czasami ogladam Roberta Maklowicza i nawet nie zwracam uwagi  na to co on gotuje, bo cala przyjemnosc to po prostu posluchac co i jak on mowi. Kiedys czytalem Niemiecka ksiazke (wydana w XIX wieku) gdzie Niemiecki autor podziwial jezyk Polski, samo w sobie to jest raczej dziwne, ale to ze uwazal Polski jako jezyk perfekcyjny-- biorac pod uwage klimat  polityczny XIX wieku to bylo napewno ryzykowne dla niego.

Moze sie myle, ale kiedys gdzies czytalem ze jezyk Polksi ma blisko 1,700,000 wyrazow, w porownaniu Angielski ma nie cale 500,000.

Ah, wiedzialam, dzieki za statystyki!:))) 

Wlasnie, sama przyjemnosc posluchac naszych rodakow mowiacym czystym polskim.  

Nawet te polskie reklamy, takie pomyslowe sa, ten tekst, ta grafika, kto by innaczej potrafil tak fajnie reklamowac puszke grochu?;) 

2.  

Witam

Mi jednak wydaje sie ,ze nasz jezyk jest zbyt skomplikowany. Za duzo w nim zdrobnien typu rybka , rybeczka czy nawet rybunia. W innych jezykach nie ma takich opcji. Inna sprawa, jest jezykiem za bardza swierczacym, ale kazdy ma prawo do wyrazenia swojej opinii, tak wiec moja jest taka a nie inna.

Pozdrawiam serdecznie.

3.  

Rekalmy...

Tu tez podziele sie swoim zdaniem, nie podobaja mi sie, bo sa bezdennie glupie i prostackie. Zadnego pomyslu na cos fajnego. Jak widze te reklamy proszkow czy tez plynow do naczyn to normalnie robi mi sie slabo. Oczywiscie sa reklamy i dobr ktore podobaja mi sie, ale stanowia wyjatki.

4.  

witam ja sadzie ze nasz język jest mily dla ucha przede wszystkim dla obcokrajowców dlatego tak im się podoba! ale niestety gorzej jest z gramatyka i ortografia która jest trudna dla nas a co dopiero dla nich. pozdrawiam serdecznie

• Marta Beba CommentAuthorMarta Beba
    • CommentTimeApr 18th 2008

Studiuję filologię polską - nasz język jest trudny do nauki, ale można stosunkowo prosto szybko opanować jego niezbędne podstawy, by móc się nim poprawnie posługiwać. Dużo problemów sprawia często rodowitemu Polakowi - ludzie (w każdym wieku) często robią wiele błędów. Pozdrawiam

1 to 10 of 10

•  

RSS Feeds