Chcialbym sobie kupic kamerke, ale nie wiem za bardzo jaka...Jaka digital SLR jest dobra dla poczatkujacych? Slyszalem ze Nikon D200 jest najlepsza jezeli chodzi o koszt i funkcjonalnosc...ale sie na tym nie znam....Jezeli macie DSLR to jakie, i jakie byscie polecili?
ja na twoim miejscu na pchalbym sie w sprzet ktory jest juz lekko podstarzala produkcja, lepiej dorzuc troche kasy i kup d300, sprzet o klase wyzszy a roznica w cenie nie powala na kolana, ja osobiscie tez sie nosze z zamiarem kupna d300, ale ciagle jakies inne wydatki :s
Interesuja Cie glownie obiektywy. Canon/Nikon malo sie roznia, Canon ma lepsze (moim zdaniem) obiektywy i wiekszy wybor, Nikon ostatnio ma chyba lepsze aparaty. Co by nie bylo, kup Canona lub Nikona. Pamietaj obiektywy staloogniskowe sa najlepsze (ostre), kitowe (kit lenses) sa fatalne.
Canon 5d jest zajebisty i teraz mozesz go znalesc ponizej $2000...jak szalec to szalec, nie? ;)
Nikony nie sa pelno-klatkowe-- czyli wszystkie zdjecia sa 'powiekszone' o 1.5x, Canony tez powiekszaja (1.6x-- z 17-40mm robi sie 28-64mm) ale 5d jest pelno-klatkowy.
powiedz jakie sa twoje widelki cenowe, wtedy bedzie mozna cos optymalnego znalezc
z tego co widze body d300 mozna juz za ok 1700 dolarow amerykanskich dostac, wiec bardzo tanio w porownaniu do europy, gdzie ceny sa o jakies 500 dolarow wyzsze :/
Chcialbym sobie kupic kamerke, ale nie wiem za bardzo jaka...Jaka digital SLR jest dobra dla poczatkujacych? Slyszalem ze Nikon D200 jest najlepsza jezeli chodzi o koszt i funkcjonalnosc...ale sie na tym nie znam....Jezeli macie DSLR to jakie, i jakie byscie polecili?
posiadam Nikon D200 i jeste zniej zadowolony ale kazdy ma inne wymagania
Interesuja Cie glownie obiektywy. Canon/Nikon malo sie roznia, Canon ma lepsze (moim zdaniem) obiektywy i wiekszy wybor, Nikon ostatnio ma chyba lepsze aparaty. Co by nie bylo, kup Canona lub Nikona. Pamietaj obiektywy staloogniskowe sa najlepsze (ostre), kitowe (kit lenses) sa fatalne.
no to chyba tak bedzie, bo d200 kosztuje $2000 za sama puszke .... droga ta puszka troche. Jakies inne sugestie na tansza obudowe?
Canon 5d jest zajebisty i teraz mozesz go znalesc ponizej $2000...jak szalec to szalec, nie? ;)
Nikony nie sa pelno-klatkowe-- czyli wszystkie zdjecia sa 'powiekszone' o 1.5x, Canony tez powiekszaja (1.6x-- z 17-40mm robi sie 28-64mm) ale 5d jest pelno-klatkowy.
no ja myslalem ze na obudowe wydam okolo $1000, no ale z tego co widze to za $1000 nic ciekawego chyba nie znajde.